Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Figa z ….kurczakiem :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 duża pierś z kurczaka ( lub 2 mniejsze ),4 świeże figi ( kolorystycznie najlepiej te fioletowe – ale zielone też mogą być )
olej 2 łyżki
masło 2 łyżki
konfitura 1 łyżeczka figowa

Przepis i sposób przygotowania na: Figa z ….kurczakiem :

Pierś z kurczaka podzielić na dwie porcje. Zrobić pastę z 1 łyżki oleju , octu balsamicznego, konfitury figowej , szczypty pieprzu , i natrzeć nią mięso. Zostawić w lodówce na 1 godzinę .
Na patelni rozgrzać pozostały olej i masło.
Figi poprzecinać na ćwiartki i obsmażyć na tłuszczu .Odłożyć na bok .Na patelni smażyć na rumiano z obu stron kurczaka .Podlać wodą i zagotować .Dołożyć na minutę figi na patelnie by się ogrzały. Doprawić sos do smaku .
Podawać piersi obłożone ćwiartkami fig z ryżem gotowanym na bulionie z drobiu .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 31.08.2011 15:06
nigdy czegoś takiego nie jadłam :-) wygląda smakowicie
Marzena40 25.03.2011 08:32
wspaniałe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak