Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

zioła
pieczarki 4 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
filety drobiowe 2 szt.
olej 2 łyżki
śmietana 18-procentowa 1/2 szkl.
woda 1/2 szkl.
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

Filety drobiowe lekko rozpłaszczyć ( tłuczkiem do mięs lub dłonią ).Posolić , popieprzyć , posypać papryką . Oprószyć mąka .Strząsnąć jej nadmiar .Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron .Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać eskalopki. Wlać wodę i śmietankę .Dołożyć masło. Dusić na małym gazie 10 minut .Doprawić sos do smaku ziołami i mini kostką czosnkową ( nie rozkruszać od razu całej tylko dodawać po trochę do smaku )- sos powinien zgęstnieć i odparować o połowę .
Podawać z ryżem na sypko .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patusia 19.09.2011 00:18
mhmmm, pycha :)
annagebalska 22.03.2011 09:38
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak