Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 żółtko,4 dag drożdży,Szczypta soli,Masło do posmarowania blachy
mąka 3 szklanki
mleko 200 ml
cukier 5 czubatych łyżek
masło 5 płaskich łyżek
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka :

Mąkę przesiać do miski . Po środku zrobić wgłębienie . Rozetrzeć drożdże w lekko podgrzanym mleku i wlać w dołek w mące razem z 2 łyżkami cukru . Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce . Rozpuścić masło , przestudzić , dodać do zaczynu razem z jajkami i solą . Dobrze wyrobić . Zostawić przykryte na 40 minut . Zrobić z ciasta 3 wałeczki . Pleść warkocz . Ułożyć na natłuszczonej blaszce . Posmarować żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody ( najlepiej pędzelkiem ).Wstawić do dobrze wygrzanego piekarnika . Po 20 minutach przykryć papierem do pieczenia by chałka nie ściemniała . Piec jeszcze 10 minut . Wyjąć . Po wyjęciu przykryć wilgotną ściereczką . Potem odwrócić i tak samo przykryć spód ( nie będzie się kruszyć i pękać ) .

Podawać z masłem i konfiturą czy dżemem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia77
Kasia77 12.07.2011 14:36
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak