Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KURCZAK PO INDYJSKU – AUTORSKA WARIACJA

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 250 g
ząbki czosnku 3
papryczka chili 1
imbir 5 cm
cebula 1
miód 3 łyżki
sos chili słodko-pikantny 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
curry 1 łyżka
cynamon 1/4 łyżeczki
woda 50 ml
sól i pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: KURCZAK PO INDYJSKU – AUTORSKA WARIACJA

Na oliwie z oliwek lekko podsmażamy posiekany czosnek, chili i imbir.
Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę (uprzednio oprószonego solą i pieprzem) i smażymy razem około 5 minut.
Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, smażymy całość 1 – 2 minuty, żeby cebula była chrupiąca.
Wsypujemy przyprawy (słodką paprykę, curry i cynamon) i podsmażamy razem przez chwilę. Dodajemy miód, sos chili i gotujemy 2-3 minuty.
Na koniec podlewamy wszystko wodą, żeby rozrzedzić sos, doprawiamy solą i pieprzem, i zagotowujemy.
Danie gotowe. Przenikające się różne smaki i aromaty podane z tonującym wszystko białym ryżem i posypane posiekaną, świeżą kolendrą – wyborne, sami spróbujcie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 08.06.2016 13:37
smaczne danie
goofy9 31.07.2013 21:41
świetny pomysł
lara 05.06.2013 10:28
bardzo ciekawy przepis
pajbek 05.06.2013 09:47
Coś pysznego :-)
kasienka23 05.06.2013 07:43
wygląda zachęcająco!
Sroczka 04.06.2013 23:28
Bardzo apetycznie wygląda ta potrawa.
Cranberry 04.06.2013 22:13
wygląda pysznie :)
Rafał3 04.06.2013 21:45
wyśmienite danie - na pewno spróbuje
Boska_Agatka 04.06.2013 21:43
świetny przepis
meg1984 04.06.2013 21:26
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak