Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    70 dag
  • margaryna

    1
  • mleko

    0,5 szklanki
  • żółtko

    1
  • śmietana 18-procentowa

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zrobić zaczyn z ( drożdże, cukier, mleko ciepłe, i 30 dag mąki ) zostawić na chwile aż zacznie rosnąć. Jajko , żółtko i śmietanę roztrzepać, to wlać do ciasta odsypać resztę mąki czyli 40dkg i wlać roztopioną margarynę, wszystko to zarobić. Ciasto włożyć do szczelnego woreczka, zawiązać i włożyć na 1 h do zimnej wody.
Ciasto podzielić na 4 części , rozwałkowąć na koło i każdą część podzielić na 8 rogalików
Gęsty dżem lub kto co woli (ja np daje nutelle bo lubię ) położyć na szerszą stronę i zwijać, posmarować pozostałym białkiem i piec na złoty kolor , potem posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (82)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Seba

03.09.2013 10:08
bardzo smaczne

RenataZ-et

18.06.2013 21:40
jedne z moich ulubionych

IKrakowianka

09.04.2012 14:30
rewelacja

agugu1989

03.02.2012 12:24
pyszne

agogo2

05.12.2011 23:34
rewelacja

Misia90

31.07.2011 08:54
fajne

Marysia

28.07.2011 08:46
fajne

Rogalik

24.06.2011 20:36
pycha

Rogalik

24.06.2011 20:31
pycpychaha

Magda60

16.06.2011 19:04
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat