Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś norweski z grzybami w śmietanie - Krok po kroku

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

koperek 1 pęczek
masło 2 łyżki
cebula 2 sztuki
olej rzepakowy 5 łyżek
tymianek 0,5 łyżeczki
śmietana słodka 150 g
masło 1 łyżka
wino białe wytrawne 50 ml
łosoś filet 600 g
prawdziwki 400 g
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
ser 2 (długo dojrzewający, tarty)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś norweski z grzybami w śmietanie - Krok po kroku

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Łosoś norweski z grzybami w śmietanie - Krok po kroku foto
2
Na połowie oleju rzepakowego i jednej łyżce masła podsmażyć cebulę oraz oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby. Po około 10 minutach dodać białe wino i śmietanę, gotować do momentu odparowania wody, a następnie doprawić do smaku natką pietruszki, tymiankiem, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 2 - Łosoś norweski z grzybami w śmietanie - Krok po kroku foto
3
Łososia pokroić na cztery części, doprawić solą oraz pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron.
Krok 3 - Łosoś norweski z grzybami w śmietanie - Krok po kroku foto
4
Na rybie ułożyć masę przygotowaną z masła, bułki tartej, musztardy, koperku i pietruszki, a następnie piec 15 minut w temperaturze 180°C (na ostatnie 5 minut należy przełączyć piekarnik na grzanie górne, dzięki czemu uzyskamy złoty kolor kruszonki).
Krok 4 - Łosoś norweski z grzybami w śmietanie - Krok po kroku foto
5
Tak przygotowanego zapiekanego łososia norweskiego podawać na grzybach leśnych w śmietanie. Przed podaniem posypać tartym serem Bursztyn.
Krok 5 - Łosoś norweski z grzybami w śmietanie - Krok po kroku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika10 12.06.2013 17:57
pysznie wygląda a napewno lepiej smakuje
Rafał10 05.06.2013 17:19
Świetny przepis, łosoś w idealnej oprawie. Uwielbiam nowoczesne podania potraw i różne ciekawe smaki, idealnie się komponujące podane na jednym talerzu.
Anna133 05.06.2013 09:42
ależ wyśmienite
alaaa 04.06.2013 21:24
apetyczne i ładnie podane
arbuzowo 04.06.2013 20:36
pyszny łosośc
2milutka 04.06.2013 17:54
na pewno smakuje wybornie;)
kriko 04.06.2013 17:44
super podane
Krzysztof15 04.06.2013 17:40
rewelacja super
reniatka 04.06.2013 17:39
pyszota zjadłabym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak