Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

4 pomidory
ząbka czosnku
cebuli
60 ml octu winnego
60 ml oliwy z oliwek
½ l rosołu warzywnego
125 g pieczywa tostowego
tymianek
Papryka słodka mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
papryka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran

Kroki postępowania

1
Z pieczywa tostowego
Krok 1 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
2
odkrawamy skórkę
Krok 2 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
3
i kroimy w kostki.
Krok 3 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
4
Zalewamy połową porcji bulionu i połową porcji octu winnego. Miseczkę wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.
Krok 4 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
5
Pomidora kroimy w kawałki.
Krok 5 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
6
Ogórka drylujemy i miąższ również kroimy.
Krok 6 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
7
Cebulę kroimy w kostkę
Krok 7 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
8
i całość wrzucamy do miski.
Krok 8 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
9
Dodajemy pokrojone pół papryki czerwonej
Krok 9 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
10
i pół zielonej
Krok 10 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
11
oraz pokrojony czosnek.
Krok 11 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
12
Dolewamy resztę porcji octu, oliwę z oliwek i mieszamy.
Krok 12 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
13
Doprawiamy solą, pieprzem,
Krok 13 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
14
papryką słodką mieloną i tymiankiem.
Krok 14 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
15
Tak przygotowane warzywa wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
Krok 15 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
16
Pozostałe połówki papryki czerwonej i zielonej oraz pomidora kroimy w drobną kostkę
Krok 16 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
17
i odkładamy do miseczki.
Krok 17 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
18
Miskę z warzywami wyjmujemy z lodówki, warzywa wrzucamy do blendera, dodajemy ok. 1/3 ich objętości namoczonego pieczywa i dokładnie blendujemy. W razie potrzeby podlewamy wywarem warzywnym by ułatwić rozdrabnianie. Po zblendowaniu przelewamy chłodnik przez sito przecierając łyżką aż do uzyskania gładkiej masy.
Krok 18 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
19
Chłodnik wlewamy do talerzy, posypujemy pokrojonymi wcześniej w kosteczkę warzywami i podajemy.
Krok 19 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
20
Przepis wykonany krok po kroku przez Michel Moran znajduje się tutaj:
Krok 20 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
21
http://www.doradcasmaku.pl/doradca-smaku/przepis/id/241/doradca-smaku-odc-59-hiszpanskie-gazpacho.html
Krok 21 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 05.07.2013 08:10
podoba mi się
eMMe 04.06.2013 12:55
Na pewno smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak