Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort krówkowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 60 gram
mąka ziemniaczana 20 gram
cukier 100 gram
serek mascarpone 250 gram
mleko skondensowane 150 gram
czekolada mleczna 50 gram
brązowy cukier 15 gram
cukier 0,5 szklanki
orzechy laskowe 8 sztuk
woda 2 łyżki
kwaśna śmietana 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tort krówkowy

Piekarnik rozgrzewamy do 160º. Mąki przesiewamy razem, białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie, dalej ubijając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec powoli wsypujemy przesianą mąkę, mieszając albo miksując na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Masę przelewamy do okrągłej foremki, ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyciągnięciu z piekarnika upuszczamy foremkę z biszkoptem na podłogę z wysokości ok. 0,5 metra i wstawiamy z powrotem do wyłączonego, otwartego piekarnika, żeby ostygł. Wyciągamy z blaszki i kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta. Kroimy na 3 blaty.

Śmietanę podgrzewamy w rondelku (uważajcie, żeby nie przypalić), dodajemy drobno posiekaną czekoladę i brązowy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy krem. BARDZO MOCNO SCHŁODZONE mascarpone przekładamy do miski. Ubijamy mikserem, zaczynając od najniższej prędkości, stopniowo zwiększając do najwyższej (tu najtrudniejsza część – trzeba uważać, żeby nie „przebić” serka, bo się nam zważy). Kiedy już uzyskamy ładny, puszysty krem, dodajemy stopniowo mleko skondensowane, ubijając całość na najniższej prędkości miksera.

Blaty biszkopta przekładamy masą. Na wierch tortu dałam tylko odrobinę, żeby zabezpieczyć biszkopt przez wsiąkaniem masy krówkowej. Ok. 1/3 masy zostawiłam na boki.

Kiedy masa krówkowa wystygnie i zgęstnieje przekładamy ją na wierzch tortu, można też ozdobić nią boki. Ja zrobiłam to za pomocą specjalnego grzebienia do tortu, takiego jak ten.

Orzechy musimy przygotować min. dzień wcześniej. Będziemy do tego potrzebować np. styropianu, do którego możemy wbić wykałaczki z orzechami, albo po prostu użyć blatu i jakiejś ciężkiej książki czy deski Zalewamy orzechy gorącą wodą, a następnie obieramy ze skórki i nabijamy na wykałaczki. Przygotowujemy karmel: na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy wodę i smażymy, aż osiągniemy pożądaną konsystencję i kolor. Maczamy orzechy w karmelu i albo wbijamy w styropian, albo kładziemy na brzegu blatu i przygniatamy książką. Chodzi o to, żeby karmel mógł swobodnie spływać z orzecha. Zostawiamy tak do całkowitego zastygnięcia, przycinamy do pożądanej wysokości i dekorujemy ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 05.06.2013 18:35
palce lizać
Katarzyna34 04.06.2013 22:02
piękny deserek
Ada-Gaba 04.06.2013 14:33
prawdziwe mistrzostwo
aisoglam 04.06.2013 14:25
Prezentuje się niebiańsko :)
iziona 04.06.2013 13:51
Wyglada bardzo skromnie i pysznie
malaczarna23 04.06.2013 13:19
wspaniały torcik
Megg 04.06.2013 13:02
wspaniały torcik!!!
eMMe 04.06.2013 12:56
Niebo w gębie:)
2milutka 04.06.2013 12:31
świetnie wygląda;)
Marta1986 04.06.2013 12:25
bardzo pieknie wyglada
arbuzowo 04.06.2013 11:58
wygląda bardzo zachęcająco
reniatka 04.06.2013 11:48
ale wspaniały ten torcik
Gracer 04.06.2013 11:36
rewelacyjny !
kasiaw 04.06.2013 11:10
wygląda super musi być pyszny
paulina2157 04.06.2013 10:49
robi wrażenie
Barbara13 04.06.2013 10:42
wygląda bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak