Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane ziemniaki z dipem twarożkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 8 szt
twaróg 1 kostka
śmietana kwaśna 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
szczypior 1 pęczek
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane ziemniaki z dipem twarożkowym

Ziemniaki szorujemy starannie, po czym gotujemy je w łupinach, w wodzie z dodatkiem soli około 20 minut. Odcedzamy.

Zawijamy każdy ziemniak z osobna w folię aluminiową i grillujemy około 40 minut na niezbyt dużym ogniu. (Ja ustawiałam ziemniaki na obrzeżach grilla już od początku jego rozpalenia, tak aby były gotowe do innych dań).

W tym czasie przyrządzamy dip. Do twarogu dodajemy śmietanę, posiekany drobniutko szczypiorek i przyprawy. Mieszamy starannie, tak by powstała w miarę jednolita pasta.

Upieczone ziemniaki wyjmujemy z folii aluminiowej, robimy po środku, za pomocą łyżeczki, wgłębienie - nakładamy tamże nieco twarożkowego dipu. Jemy póki gorące :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 19.06.2016 09:43
uwielbiam takie :)
msmariusz 23.03.2015 07:30
ciekawy pomysł podania
kasienka23 04.06.2013 09:03
uwielbiam takie ziemniaczki!
przejs 04.06.2013 08:59
chyba dlatego, że dip to, przynajmniej dla mnie, sos, ale specyficzny, bo gęsty. ale poniekąd masz rację, że własnie dołozyłam cegiełkę do psucia ojczystego języka zagramanicznymi wyrazami :)
Patriszja
Patriszja 04.06.2013 07:28
ziemniaki z grilla bardzo dobre sa
Paolcia 04.06.2013 07:25
czego dip? to nie jest już sos?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak