Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos holenderski

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło klarowane 12 dag
żółtko jajek 3 szt
sól 1/3 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1/3 łyżeczki
wino białe wytrawne 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: sos holenderski

Zagotuj wino z dodatkiem soli i białego pieprzu. Zdejmij z kuchenki. W osobnym garnuszku rozpuść masło. Odstaw do ostudzenia.
Sos holenderski robi się na parze, przygotuj zatem większy garnek – na niego nałożysz mniejszy, w którym będzie się odbywał cały proceder. Jego dno nie może dotykać powierzchni gotującej się wody!
Kiedy woda zacznie wrzeć, wlej do mniejszego rondelka przyprawione wino i żółtka, po czym zacznij energicznie ubijać – ja zrobiłam to za pomocą blendera (na najniższych obrotach). Żółtka powinny się połączyć z winem w jednolitą całość, zacząć gęstnieć i zamieniać się w puch (nie dopuść do zagotowania się!). Gdy uzyskasz właściwą konsystencję, zdejmij z kuchenki oba naczynia i stopniowo dolewaj masło, nie przerywając mieszania. Finalny produkt będzie miał konsystencję majonezu.
Podawaj na ciepło do szparagów, kalafiora, ryb, jajek w koszulce itd.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LoLa 04.06.2013 10:35
to coś nowego dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak