Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z żołądków drobiowych

5.0
(861)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zobacz prosty przepis na gulasz z żołądków drobiowych. Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gulasz z żołądków kurczaka. Jeśli dbasz o budżet domowy, to świetny sposób na niedrogie danie obiadowe.

Składniki:

żołądki drobiowe 0,5 kilograma
czosnek 1 ząbek
cebula 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
mąka 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
masło 2 łyżki
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych to:

  • tradycyjne danie domowe
  • świetny sposób na żołądki drobiowe
  • niedrogie danie obiadowe

1. Żołądki drobiowe dokładnie myję i oczyszczam, a następnie kroję na mniejsze kawałki. Tak przygotowane gotuje we wrzątku do miękkości (w zależności od wielkości żołądków i ich grubości zajmuje to od 1 do 2 godzin)

2. Na maśle smażę posiekaną w kostkę cebule, a pod koniec smażenia dodaję do cebuli posiekany ząbek czosnku. Po usmażeniu cebuli dodaję do niej ugotowane żołądki i podlewam wodą z żołądków. Duszę całość na małym ogniu. Tak powstaje sos z żołądków drobiowych.

3. Do sosu z żołądków dodaję przyprawę do gulaszu, słodką paprykę i do smaku pieprz oraz sól. Całość duszę, na koniec dodaję mąkę wymieszaną razem ze śmietaną, aby uzyskać gęsty sos.

4. Taki gulasz z żołądków drobiowych podaję z ziemniakami lub kaszą jęczmienną.

Gulasz z żołądków to potrawa dla wybranych, bo nie wszyscy lubią podroby. Jednak przygotowanie dań z żołądków drobiowych ma swoje zalety. Przede wszystkich dania są z podrobów drobiowych ekonomiczne i można je przyrządzić na naprawdę wiele sposobów. Poza tym są dobrym źródłem białka, a potrawy z żołądków drobiowych są świetnym urozmaiceniem codziennych obiadów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia 07.03.2024 11:37
Miałam 80dag żołądków, gotowałam jej troszkę więcej jak dwie godzinki i wyszły bardzo miękkie,..przepis super, tak więc.. tani obiad..polecam z czystym sercem
Kicius 10.01.2024 11:22
Jakie pół godz? Gotowałam 2 godz, oczywiście posolilam na końcu, poza tym 2 cebule na 0.5 kg żołądków to za dużo, dałam 1, jednym słowem niesprawdzony przepis, trzeba po swojemu modyfikować.Wyszlo na szczęście smacznie, czytałam jeszcze inne przepisy, bardziej trafione, ale najlepsza swoją intuicja. Pozdrawiam
Doradca Smaku 24.01.2024 13:50
Zweryfikowałem przepis i naniosłem stosowane poprawki. Dziękuję za Wasze uwagi!
Agggg 26.11.2023 15:13
Zoladki wyszły twarde
[email protected] 24.10.2023 21:04
Żołądki się nie soli na początku bo będą twarde Soli je się na końcu jak z każdymi podrobami
Cocot 19.02.2023 15:59
Ja gotuje w szybkowarze 20minut I sa miekutkie
Wiesiek7005 28.09.2018 16:13
Witam. Przepraszam , co zrobiłem nie tak że owe żołądki są twarde ?
Do wiesiek7005 29.04.2023 19:09
W przepisie napisano błędnie, aby gotować w osolonej wodzie. To właśnie sól powoduje twardnienie żołądków. Nalezy ją dodać tuż przed koncem gotowania, gdy mieso będzie już miękkie
Klawygość 07.02.2023 09:09
Powinno się je z godzinę lub dwie pomoczyć w zimnej wodzie ale żołądki jak to żołądki i tak będą trochę twardawe
danielek 28.12.2018 15:35
Można i ja tak zawsze robię najpierw je obgotować a potem dusić w sosie ;)
tomek18 17.05.2014 09:48
gulasz bardzo dobry
Jodaj 02.05.2014 12:32
pyszniutki gulasz , z żołądków zawsze dobry :)
adelajda 08.12.2013 19:37
robię gulasz z żołądków trochę inaczej ale bardzo lubimy :)
Milka100 19.11.2013 10:03
ale apetyczne te żołądki, muszę zrobić
Kasia36 18.08.2013 22:27
Ciekawy pomysłowy przepis. Smaczne to !
mirosława4 14.07.2013 18:26
czegoś takiego szukałam wypróbuję :)
Aannkaa82 08.06.2013 22:02
Bardzo lubię żołądki, gulasz też zapowiada sie pysznie.
Bernadeta1 04.06.2013 13:12
dawno nie robiłam a lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak