Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moussaka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt
oliwa
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
mięso mielone 500 gram
białe wino 1/3 szklanki
pomidory w puszce 1 szt
natka pietruszki 1 łyżka
cynamon 1/2 łyżeczki
chilli
oregano 1 łyżka
cukier 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
masło 30 gram
mąka 2 łyżki
mleko 1 szklanka
Gałka muszkatołowa cała Prymat odrobina
parmezan starty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Moussaka

Kroki postępowania

1
Bakłażana umyć i pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce i polać 2 łyżkami oliwy. Włożyć do piekarnika nastawionego na opcji grilla i piec przez 5-6 minut.
Krok 1 - Moussaka foto
2
Na patelni zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać zmielone mięso i po 5 minutach podlać winem. Następnie dodać resztę składników: pomidory, koncentrat jeśli używamy, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano, cukier. Przykryć i gotować przez 40 minut. Masło roztopić w garnku dodać mąkę, następnie dodać mleko i mieszkać gdy zgęstnieje dodać pieprz i gałkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ok 2 litrowe naczynie żaroodporne natrzeć masłem.
Krok 2 - Moussaka foto
3
Przekładać piętrowo bakłażan- mięso- sos beszamelowy.
Krok 3 - Moussaka foto
4
Ostatnią warstwę bakłazanów polać beszamelem i posypać parmezanem. Piec w piekarniku 35 minut.
Krok 4 - Moussaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jerzy3 03.06.2013 12:24
nigdy nie próbowałem,ale brzmi świetnie
marcia7 03.06.2013 12:16
świetna grecka kuchnia
Laila2786 03.06.2013 11:58
muszę spróbować tej potrawy, zapowiada się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak