Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z ziarnami i prażoną cebulką

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziaren słonecznika 50 g
pestek dyni 50 g
prażonej cebulki 1/2 szk
mąki pszennej typ 500 500 g
cukru 1 łyżka
soli 1 łyżka
świeżych drożdży 50 g
letniej wody 1,5 szk
olej ryżowy 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z ziarnami i prażoną cebulką

Kroki postępowania

1
Do miski wrzucić drożdże i cukier. Za pomocą drewnianej łyżki rozetrzeć je na płynną konsystencję. Potem wlać wodę i olej oraz dodać sól i mąkę a następnie ziarna i cebulkę. Znowu użyć drewnianej łyżki i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu, które nie wymaga dużo czasu przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułki z ziarnami i prażoną cebulką foto
2
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i zrobić gruby rulon. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2 - Bułki z ziarnami i prażoną cebulką foto
3
Rulon ciasta ciąć na kawałki, formować bułeczki i układać je na papierze.
Krok 3 - Bułki z ziarnami i prażoną cebulką foto
4
Bułki odstawić do wyrośnięcia a potem wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Bułki po upieczeniu oddzielić od siebie gdy się skleją i przestudzić.
Krok 4 - Bułki z ziarnami i prażoną cebulką foto
5
Podawać najlepiej z domowym masłem.
Krok 5 - Bułki z ziarnami i prażoną cebulką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 26.01.2014 11:53
super bułeczki
goofy9 28.09.2013 13:59
świetny przepis, na pewno je wypróbuję
miroslawa 03.06.2013 17:41
super bułeczki, pięknie wypieczone

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak