Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z sosem bolońskim
Dodajemy do niego sos pomidorowo-paprykowy (przepis na sos można znaleźć u mnie) lub można użyć koncentratu lub pomidorów z puszki.
Smażymy ok. 5 min. Mięsko później dojdzie w piekarniku.
Przygotowujemy sos beszamelowy (roztapiamy 3 łyżki masła i dodajemy 3 łyżki mąki i na małym ogniu mieszamy.
Gdy to nabierze złotawego koloru wlewamy ok 500 ml mleka stopniowo i dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Jeśli się pojawią traktujemy je blenderem. Doprawiamy sos solą i pieprzem.
Makaron sparzamy wrzącą wodą. (Każdy płat osobno żeby się nie posklejały).
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:
MAKARON
SOS BESZAMELOWY
MIĘSO
PARMEZAN
MAKARON itd.
Warstw około 3-4. Ostatni ma być ser.
Do piekarnika na około 30 min. Aż ładnie się ser zarumieni :)