Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki wegetariańskie z kaszy gryczanej, kurek i jajka

5.0
(33)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gołąbki wegetariańskie z kaszy gryczanej, kurek i jajka. W liście młodej kapusty zawijamy pyszny farsz z leśnych grzybów, kaszy i gotowanego jajka na twardo.

Składniki:

kapusta młoda 12-15 liści
cebula 1 sztuka
wywar warzywny 3/4 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku do smaku
kasza gryczana 3/4 szklanki
kurki 50 gramów
jajko ugotowane na twardo 1 sztuka
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
natka pietruszki 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku do smaku
kurki 300 gramów
cebula 1 sztuka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
natka kolendry 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
masło klarowane 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki wegetariańskie z kaszy gryczanej, kurek i jajka

Gołąbki wegetariańskie to super pomysł na bezmięsny obiad. Mogą mieć różne farsze - z kaszy, grzybów czy warzyw. Jeśli nie masz kurek, użyj pieczarek.  

Przygotowanie kapusty: Liście kapusty umyć, włożyć do dużego garnka z wrzątkiem. Blanszować 3-4 minuty, wyłowić z garnka i ostudzić. Liście posolić.

Przygotowanie kaszy: Kaszę gryczaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.

Przygotowanie farszu:  Kurki oczyścić, wypłukać. Cebulę rozdrobnić, usmażyć na złoty kolor dodać grzyby. Gdy woda z grzybów odparuje zdjąć z gazu. Dodać drobno pokrojone jajo ugotowane na twardo. W misce wymieszać kaszę gryczaną z jajem surowym, kurkami z cebulą, natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.

Składanie gołąbków: Farsz układać na liściach z kapusty, ciasno zwinąć formując gołąbki. Do szerokiego rondla wlać olej, dno wyłożyć liśćmi kapusty a na nich ułożyć gołąbki. Zalać wywarem z warzyw, dodać pokrojoną cebulę, przykryć resztą liści kapusty i dusić na małym ogniu około 30 minut.

Przygotowanie kurek do podania: Pozostałe kurki dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę obrać, rozdrobnić. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, najlepiej klarowanego, wrzucić cebulę i białą gorczycę, dodać cukier i podsmażyć na złoty kolor. Wrzucić kurki, na mocnym ogniu smażyć aż woda którą puściły wyparuje. Wtedy doprawić solą, pieprzem natką kolendry, lub innymi dowolnymi ziołami.
Gołąbki serwować na ciepło z kurkami i pomidorkami. Można polać masełkiem.

Przepis zainspirowany Gołąbkami po Lwowsku z książki kucharskiej „Kuchnia postna przepisy dawne i nowe” Hanny Szymanderskiej.

Kuchnia wegetariańska kojarzona może być kuchnią postną - czyli bezmięsną. Dania wegetariańskie - przepisy na pyszne obiadowe posiłki:

Risotto z warzywami

Wege kotlety z kaszy kuskus

Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.01.2017 17:27
ciekawe gołąbki
IZABELA29 11.01.2017 19:30
Super wyglądają
ttrytka 27.07.2016 00:00
Apetyczne bardzo
smerfetka79 09.07.2016 23:59
wyglądają bardzo smacznie.
Grazyna0211 08.07.2016 15:12
smaczne danie
ttrytka 11.06.2015 23:54
gołąbki, ulubione danie
IZABELA29 30.05.2015 21:48
pyszne jedzonko
as28 26.06.2014 10:14
mniam mniam
MarchiochaKucharzy 27.05.2014 13:35
wyglądają obłednie!
jasiek 14.04.2014 14:19
fajna taka wersja
Kejti 04.03.2014 23:09
Świetny pomysł i jak się prezentują :-)
sylwia_sl 21.02.2014 20:53
jak dla mnie to dzieło sztuki na talerzu
AnielskaSlodycz 14.01.2014 09:27
smaczne to
wedith1 05.01.2014 12:51
Bardzo podoba mi się taka wersja gołąbków!
elka72 17.12.2013 18:41
Wspaniałe gołąbki.Jadłam podobne,zamiast kurek były pieczarki.
Iwona32 17.12.2013 11:50
bardzo dobre
Babciagramolka 06.12.2013 03:07
Lubię wyzwania. Lubię gołąBKI. lUBIĘ GRZYBY. cZYLI 5+
norweska20 01.12.2013 00:19
super pomysł
nikiz 28.11.2013 20:57
mniam pysznosci :)
Mysiunia 24.11.2013 22:28
taka wersja zdecydowanie mi pasuje :)
pawlito 13.11.2013 11:37
wygląda fajnie
usmiech 08.11.2013 09:18
fajny przepis
mariel78 06.11.2013 23:41
super danie
pawlito 05.11.2013 11:01
żonie smakują gdyż nie jada mięsa.
Anna133 28.10.2013 17:13
ja lubię takie mieszane warzywno miesne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak