gołąbki wegetariańskie z kaszy gryczanej, kurek i jajka

gołąbki wegetariańskie z kaszy gryczanej, kurek i jajka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta młoda

    12-15 dużych liści
  • cebula

    1
  • wywar warzywny

    3/4 szklanki
  • sól

    do smaku
  • Farsz:

  • kasza gryczana

    3/4 szklanki
  • kurki

    50 gram
  • jaja na twardo

    1
  • jaja surowe

    1
  • cebula

    1 średnia
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ponadto :

  • kurki

    300 gam
  • cebula

    1 sztuka
  • gorczyca

    1 łyżka
  • natka kolendry

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • masło klarowane

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Liście kapusty umyć, włożyć do dużego garnka z wrzątkiem. Blanszować 3-4 minuty, wyłowić z garnka i ostudzić. Liście posolić.
Kaszę gryczaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.
Farsz: Kurki oczyścić, wypłukać. Cebulę rozdrobnić, usmażyć na złoty kolor dodać grzyby. Gdy woda z grzybów odparuje zdjąć z gazu. Dodać drobno pokrojone jajo ugotowane na twardo. W misce wymieszać kaszę gryczaną z jajem surowym, kurkami z cebulą, natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Farsz układać na liściach z kapusty, ciasno zwinąć formując gołąbki. Do szerokiego rondla wlać olej, dno wyłożyć liśćmi kapusty a na nich ułożyć gołąbki. Zalać wywarem z warzyw, dodać pokrojoną cebulę, przykryć resztą liści kapusty i dusić na małym ogniu około 30 minut.
Pozostałe kurki dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę obrać, rozdrobnić.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, najlepiej klarowanego, wrzucić cebulę i białą gorczycę, dodać cukier i podsmażyć na złoty kolor. Wrzucić kurki, na mocnym ogniu smażyć aż woda którą puściły wyparuje. Wtedy doprawić solą, pieprzem natką kolendry, lub innymi dowolnymi ziołami.
Gołąbki serwować na ciepło z kurkami i pomidorkami. Można polać masełkiem.

Przepis zainspirowany Gołąbkami po Lwowsku z książki kucharskiej „Kuchnia postna przepisy dawne i nowe” Hanny Szymanderskiej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (74)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

24.01.2017 17:27
ciekawe gołąbki

IZABELA29

11.01.2017 19:30
Super wyglądają

ttrytka

27.07.2016 00:00
Apetyczne bardzo

smerfetka79

09.07.2016 23:59
wyglądają bardzo smacznie.

Grazyna0211

08.07.2016 15:12
smaczne danie

ttrytka

11.06.2015 23:54
gołąbki, ulubione danie

IZABELA29

30.05.2015 21:48
pyszne jedzonko

as28

26.06.2014 10:14
mniam mniam

MarchiochaKucharzy

27.05.2014 13:35
wyglądają obłednie!

jasiek

14.04.2014 14:19
fajna taka wersja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat