Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczonki z ogniska

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 kg
kiełbasa śląska o,6 kg
boczek wędzony 0,2 kg
margaryna 0,1 kg
cebula biała 4 szt
burak 3 szt
marchewka 3 szt
liście kapusty 2
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczonki z ogniska

Myjemy i obieramy warzywa. Kroimy składniki:
ziemniaki w talarki ok 1 cm szerokości i potem na ćwiartki, mniej więcej jak do zupy,
kiełbasę i boczek w plastry ok 0, 5 cm,
buraczki w ćwiartki talarów, ale cieńsze niż ziemniaki
cebulę w półksiężyce
marchew w talarki
Dno garnka posmarować margaryną lub masłem i wyłożyć boczkiem. Następnie układać warstwami na przemian warzywa z wędliną – ziemniaki, marchew, buraki, cebula, kiełbasa, boczek. Przed warstwą wędlin, warstwę jarzyn porządnie przyprawić. Warstwy układamy do końca składników lub miejsca w garnku. Na ostatnią warstwę kładziemy wiórek margaryny lub masła. Na wierzch kładziemy liście kapusty i garnek zamykamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 15.11.2012 16:34
bardzo ciekawe;)
agnieszkalider 17.03.2012 17:06
rewelacja
Koper 02.11.2011 23:24
z tego przepisu i z tego zdjęcia aż pachni ognieskiem :)
Agnik 07.07.2011 16:53
uwielbiam
polly66 01.10.2010 10:04
oj poszłabym na ognisko a tu tak zimno:(
krzyniu1984 13.08.2010 13:36
super!
Jolanta40 25.07.2010 16:52
np. na Allegro :)
Anita21 25.07.2010 16:30
miałam okazje już raz jeść cos takiego i naprawde pyszne tylko gdzie taki garnek można dostać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak