Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowe kluski kładzione

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1/4 kostki
mąka 120 gramów
jajko 3 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
boczek wędzony 50 gramów
grzyby suszone 30 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowe kluski kładzione

Zagotować pół szklanki wody z masłem, gdy zawrze wsypać mąkę i gotując na małym ogniu intensywnie mieszać wyrabiając ciasto. Zdjąć z ognia, gdy będzie gładkie i lśniące. Lekko przestudzić i mieszając wbijać po jednym jajku. Grzyby ugotować, odcedzić, drobno posiekać i dodać do ciasta, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto łyżeczką kłaść do wrzącej wody, gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu. Boczek pokroić w kosteczkę i wytopić z niego skwarki, okrasić gotowe kluski.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 15.11.2012 16:35
na pewno takie kluseczki kiedyś zrobię;)
teresa18 24.01.2011 18:29
brzmi pysznie
agnieszka189 26.07.2010 14:19
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak