Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z białych szparagów

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 600-800 g
cebula 2
czosnek 3 ząbki
cukier
Kucharek przyprawa do potraw
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
szparagi białe 1,5-2 (świeże)

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z białych szparagów

Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Jeśli ktoś nie obierał nigdy szparagów to w skrócie wyjaśnię. Cienko obieramy szparaga dookoła zaczynając ok 1cm od główki, odcinamy też zdrewniały często koniec, tak na ok 1cm. Szparagi kroimy na większe pałki, pozostawiając ok 10 sztuk w całości. Ziemniaki kroimy w kostkę. Mięso dokładnie myjemy i wrzucamy do 2-3l wrzącej solonej wody. Gotujemy przez ok godzinę. Dodajemy liść laurowy, kucharek, pieprz, pokrojoną w kostkę cebulę, szparagi i ziemniaki. Gotujemy przez ok 25 min na wolnym ogniu do miękkości. Wyciągamy liść laurowy, całe szparagi i mięso, dodajemy posiekany drobno czosnek, przyprawiamy do smaku, zabielamy jogurtem, dodajemy czosnek, zagotowujemy. Miksujemy blenderem. Podajemy w półmiskach z kilkoma sztukami całych szparagów, można dodać zieleninę np. koper czy natkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 01.06.2013 12:24
Uwielbiam szparagi.
Anna133 01.06.2013 08:12
ależ to apetyczne
Sylwia26 31.05.2013 21:10
ale pyszności
owca441 31.05.2013 20:25
pyszna zupka
2milutka 31.05.2013 20:07
Apetycznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak