Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół domowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
wołowina 30 dag
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
por 1/4 sztuki
kapusta włoska 1/4 główki
grzybki suszone 3 sztuki
natka pietruszki 3 gałązki
cebula 1 sztuka
ziele angielskie 5 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
pieprz 5 ziarenek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół domowy

Kurczaka dzielimy na porcje, myjemy, wkładamy do garnka razem z wołowiną zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 łyżkę soli i odstawiamy na 30 min.

Po tym czasie wylewamy wodę, płuczemy mięso i ponownie zalewamy je zimną wodą (około 2,5-3 litrów). Zagotujemy, w między czasie zdejmujemy szumowiny, po zagotowaniu zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu 30 min.

Po pół godzinie gotowania na wolnym ogniu i zdjęciu szumowin, dodajemy obrane warzywa, opaloną pod palnikiem cebulę, natkę pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, grzybek, 1 płaską łyżeczkę soli i pieprz. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 2-3 godzin.

Wyjmujemy warzywa oraz mięso, jeśli jest potrzeba przecedzamy przez sitko i dodatkowo doprawiamy solą.

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, nakładamy na talerze, zalewamy rosołem i podajemy z posiekaną natką pietruszki i pokrojoną marchewką z rosołu.

* mięso z rosołu możemy wykorzystać do farszu na pierogi albo krokiety.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 11.03.2014 18:04
pyszny rosołek
JOANNA16 18.07.2013 11:46
pyszny rosołek
Megg 31.05.2013 18:48
lubię taki domowy rosołek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak