Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot owocowo-rabarbarowy z gożdzikami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rabarbar 7-8 łodyg
pomarańcze słodkie 2
gruszka
jabłko
Goździki całe Prymat do smaku
cukier 0,5-1 szklanka
cukier waniliowy łyżka
cynamon do smaku
woda 3 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot owocowo-rabarbarowy z gożdzikami

Wszystkie owoce myjemy i obieramy. Rabarbar obieramy z tzw. żyłek - od góry do dołu odrzucamy zewnętrzną skórkę. Jest to kompot, więc nie jest to aż tak konieczne, bo owoce i tak zostaną wyrzucone. Czasami jednak z takich owoców można zrobić mus, lub dodać do ciasta, wtedy żyłki nie będą mile widziane. Owoce dość drobno kroimy. Z Pomarańczy dokładnie usuwamy białą skórkę, która może dawać gorycz. Owoce wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier, goździki i gotujemy przez ok 20-30 minut. Przeciskamy całość przez sito. Do kompotu dodajemy cynamon i cukier waniliowy do smaku, dosładzamy jeśli trzeba.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mdzs 02.06.2013 09:04
W sam raz na letnie upały :)
Gracer 31.05.2013 18:42
świetnie gasi pragnienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak