Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z cykorii z porem,ziemniakami i....

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cykoria 3 duże
cebula
por
ziemniaki 2 duże
seler naciowy 2 łodygi
czosnek 2 ząbki
rosół 3 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat
masło 2 łyżki
koper świeży
Pieprz ziołowy mielony Prymat
sól
gałka muszkatołowa
Kminek mielony Prymat
jogurt grecki 2-3 łyżki
ser topiony 100 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z cykorii z porem,ziemniakami i....

Wszystkie warzywa obieramy, myjemy. Z cykorii dokładnie wykrawamy gorzki głąb. Najlepiej najpierw przekroić je wzdłuż na pół a następnie wykrawać głąby. Wszystkie warzywa dość drobno kroimy i wrzucamy na roztapiające się w patelni masło. Smażymy co jakiś czas mieszając, przez ok 5-10 minut. Gdy warzywa zaczną mięknąć, przekładamy je do bulionu. Dodajemy liść laurowy, pieprz i zagotowujemy. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości ziemniaków, przez ok 10-15 minut. Dodajemy rozpuszczony w niewielkiej ilości wywaru serek topiony z jogurtem, zagotowujemy. Wyciągamy liść laurowy. Zupę miksujemy blenderem. Przyprawiamy do smaku - ja użyłam soli, pieprzu, czosnku granulowanego, szczyptę gałki muszkatołowej, curry oraz kminku. Wlewamy do półmisków, posypujemy koperkiem, mieszamy i zajadamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 31.05.2013 15:00
Pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak