Ryba w szarym sosie z migdałami

Ryba w szarym sosie z migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 szt.
  • marchewka

    2 szt.
  • migdały

    50 gramów
  • tymianek

    1/4 łyżeczki
  • liść laurowy

    1 szt.
  • rozmaryn

    1/8 łyżeczki
  • masło

    1-2 łyżki
  • mąka

    1-2 łyżki
  • lubczyk

    1/4 łyżeczki
  • cytryna

    1 szt.
  • sól

    do smaku
  • pstrąg

    500 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę i cebulę pokroić na kawałki, zalać 2,5 szklanki wody, dodać tymianek, lubczyk, liść laurowy i sól, gotować około pół godziny. Dodać oprawioną rybę i gotować jeszcze 15-20min. Wyjąć rybę i odstawić w ciepłe miejsce (np. do niezbyt rozgrzanego piekarnika), żeby nie wystygła. Wywar, w którym gotowała się ryba przecedzić. Do roztopionego masła dodać mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami wywaru, dodać resztę bulionu i gotować, aż zgęstnieje. Gorącą rybę polać odrobiną sosu, posypać posiekanymi, uprażonymi na suchej patelni migdałami, na wierzch położyć kilka plasterków cytryny. Resztę sosu doprawić do smaku sokiem z cytryny i podać do ryby osobno, w sosjerce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Norgiusz

25.10.2012 17:12
fajna

Kate131

05.04.2011 08:49
ciekawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat