Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w szarym sosie z migdałami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 2 szt.
marchewka 2 szt.
migdały 50 gramów
tymianek 1/4 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
rozmaryn 1/8 łyżeczki
masło 1-2 łyżki
mąka 1-2 łyżki
lubczyk 1/4 łyżeczki
cytryna 1 szt.
sól do smaku
pstrąg 500 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w szarym sosie z migdałami

Marchewkę i cebulę pokroić na kawałki, zalać 2,5 szklanki wody, dodać tymianek, lubczyk, liść laurowy i sól, gotować około pół godziny. Dodać oprawioną rybę i gotować jeszcze 15-20min. Wyjąć rybę i odstawić w ciepłe miejsce (np. do niezbyt rozgrzanego piekarnika), żeby nie wystygła. Wywar, w którym gotowała się ryba przecedzić. Do roztopionego masła dodać mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami wywaru, dodać resztę bulionu i gotować, aż zgęstnieje. Gorącą rybę polać odrobiną sosu, posypać posiekanymi, uprażonymi na suchej patelni migdałami, na wierzch położyć kilka plasterków cytryny. Resztę sosu doprawić do smaku sokiem z cytryny i podać do ryby osobno, w sosjerce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 25.10.2012 17:12
fajna
Kate131 05.04.2011 08:49
ciekawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak