Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostro-kwaśna makrela

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makrela 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
cytryna do smaku
trawa cytrynowa do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
oliwa do smaku
pomidory z puszki 6 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 łyżeczki
pietruszka zielona do smaku
koperek zielony do smaku
imbir kilka kawałek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ostro-kwaśna makrela

Kroki postępowania

1
Makrele płuczemy wodą i osuszamy, następnie nacieramy solą, pieprzem i trawą cytrynową. Czosnek i imbir drobno siekamy obtaczając nimi rybę, dodając do środka oraz w przygotowane wcześniej nacięcia. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 1 - Ostro-kwaśna makrela foto
2
Następnego dnia układamy makrele na folii aluminiowej, nadziewamy i obtaczamy świeżo zerwanym koperkiem oraz pietruszką. Dodajemy również sos pomidorowy (ja nie miałam akurat domowego, więc użyłam pomidorów z puszki z odrobiną koncentratu dodając sól oraz pieprz czarny i cayenne).
Krok 2 - Ostro-kwaśna makrela foto
3
Do nagrzanego na 180 stopni piekarnika dajemy rybę w folii. Przez pierwsze 15 minut pieczenia ryba powinna być przykryta z góry drugim kawałkiem folii, który na kolejne 15 minut pieczenia zdejmujemy, aby ryba się przypiekła.
Krok 3 - Ostro-kwaśna makrela foto
4
Gotową rybę podajemy najlepiej z białym półsłodkim winem. SMACZNEGO !
Krok 4 - Ostro-kwaśna makrela foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 23.04.2014 14:26
jeszcze takiej nie jadałam
artur7 22.09.2013 16:15
musi byc pyszne
Bernadeta1 27.06.2013 17:30
na pewno jest bardzo smaczna
adelajda 23.06.2013 07:28
zapowiada się ciekawie
Dorian 02.06.2013 18:43
pysznie podana rybka
Ola1984 31.05.2013 09:09
Ale fajna rybka :) Uwielbiam ryby więc podana w taki sposób z pewnością by mi posmakowała :) Pysznie :)
kasienka23 30.05.2013 21:01
chętnie wypróbuję!
Megg 30.05.2013 19:49
rewelacyjna rybka
2milutka 30.05.2013 17:24
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak