Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekstrakt waniliowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

laski wanilii 4 sztuki
wódka 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ekstrakt waniliowy

Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wkładamy do słoika/ butelki. Zalewamy wódką, tak aby zakryła wanilię. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce od czasu do czasu potrząsając.

* gdy będzie nam się kończył ekstrakt, wystarczy dolać do buteleczki ponownie wódki i poczekać kilka tygodni, aż nabierze odpowiedniego aromatu.

** gdy mamy jakieś „puste” laski wanilii warto dodawać je do ekstraktu albo cukru waniliowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 28.07.2013 10:59
Fajny pomysł.Muszę wykorzystać.
matii6 30.05.2013 20:27
też robię ,ale daję więcej lasek wanilii
Mniam 30.05.2013 16:03
Ciekawy ekstrakt, dobry do ciasta i masy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak