Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki przepis podstawowy

5.0
(135)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Podstawowy przepis na naleśniki. Sprawdzony przepis na domowe naleśniki, które możesz podać na słodko lub na słono.

Składniki:

jajko 3 sztuki
mąka 2 szklanki
woda 1 szklanka
mleko 1,5-2 szklanki
olej 2 łyżki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki przepis podstawowy

Przepis na naleśniki wydaje się być banalnie prosty w zapamiętaniu, ale często zdarza się, że zapominamy proporcji i nasze ciasto jest za rzadkie lub zbyt gęste. Tego nie chcemy, dlatego polecam Wam zapisanie sobie jednego, sprawdzonego przepisu na naleśniki, z którym zawsze wyjdą Wam uwielbiane przez wszystkich placki.

1. Do miski rozbijamy jajka, dodajemy mąkę, szczyptę soli i odrobinę mleka, miksujemy, nie przerywając miksowania dolewamy resztę mleka i wody.

2. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Odstawiamy na 15 min.
Dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy.

3. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem: olejem albo niewielką ilością roztopionego smalcu. Wlewamy odrobinę masy, rozprowadzamy ją na patelni i smażymy cienkie naleśniki.

4. Smażymy naleśniki po obu stronach.
Od czasu do czasu patelnię przecieramy pędzelkiem z tłuszczem. 

Kilka porad:

Jeśli robimy wersję na słodko- możemy do ciasta dodać troszkę cukru waniliowego.

Jeśli będziemy naleśniki wykorzystywać do krokietów, czyli jeszcze raz będziemy je smażyć/opiekać, nie przypiekamy ich mocno.

Jeśli chcemy, aby naleśniki były bardzo cienkie, nie możemy mocno nagrzewać patelni.

Jeśli chcemy, aby naleśnik na około nie był suchy, przykrywamy je talerzem po usmażeniu.

Przepis na naleśniki sprawdzi się zarówno do przygotowania naleśników na słodko, jak i wytrawnie. Wystarczy, że wybranym farszem zadecydujecie o tym, czy podacie je na słodko czy wytrawnie, np. robiąc krokiety czy naleśniki w meksykańskim stylu. Jeśli usmażycie dużą ilość placków naleśnikowych, to możecie na deser zjeść naleśniki z twarożkiem na słodko, a na obiad, np. zapiekane ze szpinakiem. To, którą wersję wybierzecie, zależy od Was! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak