Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buniowy zakwas na żurek :

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1/4 szklanki
liście laurowe małe 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
chleb razowy 1/2 piętki
woda 2 (przegotowana, letnia)
płatki owsiane błyskawiczne szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Buniowy zakwas na żurek :

Kroki postępowania

1
Płatki zmielić w młynku do kawy na mąkę .Zmieszać z mąką żytnią . Po woli dolać wodą rozrabiając ją z mąką tak by zrobiła się gęsta - gładka zawiesina . Dodać czosnek, liście laurowe , ziele angielskie . Na wierzchu ułożyć chleb.
Krok 1 - Buniowy zakwas na żurek : foto
2
Kamionkę ( bo najlepiej robić w kamionkowym garnuszku lub szklanym słoiku )przykryć gazą i obwiązać by nie spadała . Ustawić w ciepłym miejscu ( temperaturze pokojowej ok. 23 * C ) .Po 4 dniach jest już gotowy .
Krok 2 - Buniowy zakwas na żurek : foto
3
Zamieszać . Przecedzić przez gęste sito .
Te pół litra zakwasu starcza na 2 litry żurku ( zależy jak kwaśny żurek kto lubi - ja dodaję do 4 szklanek wywaru + 1/2 szklanki słodkiej śmietanki ). Dla mnie jest to za dużo więc dzielę go na pół .Jedną część zużywam na bieżąco a drugą zamykam w słoiku i wstawiam do lodówki. Spokojnie może postać 2 tygodnie .
Krok 3 - Buniowy zakwas na żurek : foto
4
Wynik eksperymentowania z różnymi zakwasami .Nie lubiłam żurków bo zakwasy były z reguły za kwaśne .Robiłam próby z różnymi mąkami .Ta kompozycja jest jak dla mnie idealna .
Krok 4 - Buniowy zakwas na żurek : foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 29.08.2013 00:19
Domowy zakwas-dobra sprawa:)
Kolorowa 30.05.2013 13:36
Jakie to wielkanocne =P Ale fakt domowy najlepszy i właśnie z takimi składnikami, no może jeszcze z otrębami np.
ajres 30.05.2013 12:00
polecam dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak