Zapiekana dynia na ostro

Zapiekana dynia na ostro

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miąższ dyni

    800 gramów
  • pomidory

    4 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • mielone mięso wieprzowe

    250 gramów
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana

    1/3 szklanki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • chili

    do smaku
  • żółty ser starty

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę posiekać i zeszklić, dodać pokrojone w kostkę pomidory i połowę śmietany, poddusić 5-10min. Na maśle podsmażyć mięso, wrzucić do warzyw. Pokrojoną w kostkę dynię obgotować i dodać do reszty, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili, wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Patelnię po smażeniu mięsa zalać 1/2 szklanki wody, to samo zrobić z garnkiem po pomidorach, powstały płyn połączyć z resztą śmietany, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zalać dynię. Zapiekać 20min. w temp. 180stopni. Posypać żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 min. Podawać gorące.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

18.05.2012 21:57
całkiem smacznie zapowiada się

etka

09.09.2010 16:11
uwielbiam dynię

IlonaAlbertos

30.07.2010 00:20
Muszę wypróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat