Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z botwinki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
jogurt naturalny 180 gram
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki
koperek 1 pęczek
szczypiorek kilka gałązek
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion warzywny 500 ml
kefir 400 gram
rzodkiewka 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwinki

Kroki postępowania

1
Botwinkę (buraczki, łodygę i liście) dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę.

Buraczki wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącym bulionem i gotujemy al dente (około 5 - 10 minut - zależy od wielkości kostki), następnie wrzucamy pokrojone łodygi i liście i gotujemy do miękkości.

Na koniec dodajemy sok z cytryny i cukier, doprawiamy solą i pieprzem (jeśli jest potrzeba). Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Chłodnik z botwinki foto
2
Do ostudzonej zupy dodajemy kefir, jogurt i koperek.
Krok 2 - Chłodnik z botwinki foto
3
Zupę mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.
Krok 3 - Chłodnik z botwinki foto
4
Botwinkę podajemy schłodzoną z ugotowanym na twardo jajem, dekorujemy szczypiorkiem i rzodkiewką.

Smacznego :)
Krok 4 - Chłodnik z botwinki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 29.05.2013 08:12
bardzo apetycznie wygląda
Marta1986 28.05.2013 20:34
bardzo smaczne
meg1984 28.05.2013 20:10
dawno nie jadłam, muszę zrobić, ale jak się ociepli :)
Jesteśmy tym, co jemy 28.05.2013 20:08
Dziękuję :) był pyszny :)
aisoglam 28.05.2013 20:06
Pięknie się prezentuje Twój chłodnik :)
kriko 28.05.2013 20:00
pyszny taki chłodniczek
gosia56 28.05.2013 19:58
super chłodnik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak