Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orkiszowy chlebek bananowy bez cukru

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

daktyle 100 gram
figi 100 gram
olej 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 2 płaskie łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
banan 300 g 3 szt. dojrzałe
mąka pełnoziarnista 2 orkiszowa

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowy chlebek bananowy bez cukru

Kroki postępowania

1
Figi kroimy w kostkę i zalewamy wrzątkiem.

Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka, wlewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy do odparowania wody, od czasu do czasu mieszając - odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Orkiszowy chlebek bananowy bez cukru foto
2
Banany obieramy i kroimy na plasterki, przekładamy do miski i dodajemy daktyle - blendujemy (lub rozgniatamy widelcem). Dodajemy figi i olej i dokładnie mieszamy.

W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę i cynamon. Następnie partiami wsypujemy do mokrej masy i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Orkiszowy chlebek bananowy bez cukru foto
3
Ciasto przekładamy do keksówki. (26x12x7)
Krok 3 - Orkiszowy chlebek bananowy bez cukru foto
4
Piec w 180 stopniach C około 35-45 minut. Smacznego :)
Krok 4 - Orkiszowy chlebek bananowy bez cukru foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.10.2014 17:46
lubię to :)
msmors 29.05.2013 11:20
ciekawy przepis
kasienka23 29.05.2013 07:56
pyszny taki słodki chlebek!
Małgorzata106 28.05.2013 21:06
musi być pyszny
Renata9 28.05.2013 19:15
pyszny chlebek
Jesteśmy tym, co jemy 28.05.2013 19:01
Dzięki :) a jaki pyszny ;)
Megg 28.05.2013 19:00
wspaniały chlebuś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak