Przepis i sposób przygotowania na: ,,Ciepło-zimno ":
W tym czasie gdy się gotują podsmażyć na łyżce oleju kurczaka. Doprawić na ostro przyprawą gyros. Trzymać na małym gazie tak by gdy ziemniaki się ugotują było gorące .
Dip serowy zmieszać z olejem i rozkruszoną kostką czosnkową .
Ziemniaki, kurczaka , ogórek, pomidor i zieleninę wymieszać. Polać dipem serowym ( lub serkiem topionym roztartym zmajonezem - po 2 łyżeczki) z olejem .Zamieszać .Doprawić do smaku ziołami , pieprzem .
Podawać posypane pokrojoną papryką.
Doskonale dają się do tej sałatki wykorzystać pozostałości po grillu lub pieczonym kurczaku. Wystarczy jak coś zostanie obrać , rozdrobnić. Pomidory i ogórek też można użyć z tych pokrojonych wcześniej trzeba tylko odsączyć sok .Jeśli chodzi o dip serowy to też można eksperymentować z innymi sosami majonezowymi ( np. Tysiąca wysp, hawajski itp ) .Wystarczy dogotować ziemniaki i już mamy obiad zupełnie inny w smaku niż to co było poprzedniego dnia.
A - na zimno jest też dobra .