Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bulion wołowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchew 2 szt
porcja wołowa 1 szt
pietruszka 2 szt
cebula 2 szt
seler 1/4 szt
ząbek czosnku 1 szt
kawałek pora
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 5 szt
pieprz ziarna 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bulion wołowy

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy i wrzucamy do ok 2 litrów letniej wody. Gotujemy aż pojawi się piana na wierzchu.
Krok 1 - Bulion wołowy foto
2
Zgarniamy ją i dodajemy uprzednio obrane i umyte warzywa. Cebulę możemy wrzucić razem ze skórką dzięki czemu uzyskamy ładniejszy kolor zupy. Jeżeli mamy kuchenkę gazową można ją również zapiec.
Krok 2 - Bulion wołowy foto
3
Całość gotujemy przez godzinę na niewielkim ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Po tym czasie dodajemy liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Całość gotujemy dalej na małym ogniu jeszcze przez 30-40 minut. Gdy zupa sie ugotuje wyciągamy warzywa. Aby całość nie będzie tłusta jeżeli zupę wystudzimy i wstawimy do lodówki wtedy tłuszcz zbierze się na wierzchu zupy i będziemy mogli go zebrać. Całość ponownie podgrzewamy.
Krok 3 - Bulion wołowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 28.05.2013 10:26
co to znaczy "porcja wołowa" ? pierwszy raz słyszę taką nazwę więc pytam - ile ma tego być wagowo i jaka część tuszy wołowej.... na zdjęciu widzę chyba szponder, ale wolę dopytać...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak