Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane kotlety schabowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki
słodka suszona papryka 1 czubata łyżka (płatki)
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól ok. 1/2 łyżeczki
olej 3 łyżki
schab bez kości 4 plastry
jajko 1 sztuka
mleko 1 łyżka
mąka pszenna do obtoczenia
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
olej do smażenia
kumin 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane kotlety schabowe

Kroki postępowania

1
Do moździerza przełożyć kumin rzymski, gorczycę, płatki papryki, kolendrę i zioła. Wszystkie przyprawy dokładnie utrzeć.
Krok 1 - Marynowane kotlety schabowe foto
2
Utarte przyprawy przełożyć do miseczki. Dodać do nich sól i 3 łyżki oleju, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Marynowane kotlety schabowe foto
3
Plastry schabu cienko rozbić tłuczkiem.
Krok 3 - Marynowane kotlety schabowe foto
4
Kotlety pokryć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 4 - Marynowane kotlety schabowe foto
5
Jajko wbić do miseczki, rozbełtać i dokładnie wymieszać z mlekiem.
Krok 5 - Marynowane kotlety schabowe foto
6
Zamarynowane kotlety obtaczać w mące, zamaczać w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej.
Krok 6 - Marynowane kotlety schabowe foto
7
Smażyć na rumiano z obu stron.
Krok 7 - Marynowane kotlety schabowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 27.05.2013 13:42
taki schaboszczak, to jest to
msmors 27.05.2013 13:42
ciewawy ten schabik
bogusia19 27.05.2013 13:33
wygląda zachęcająco
Łucja 27.05.2013 13:27
najlepsze na niedzielny obiad :D
dodi 27.05.2013 13:25
bardzo pyszny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak