Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con carne

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 500 gr
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
pomidory krojone z puszki 1 op
fasola czerwona z puszki 1 op
papryka czerwona 1 szt
papryczki jalapeno 1 szt
fix chili con carne 1 op
oliwa
sól do smaku
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
tymianek
kminek

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne

Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodajemy drobno pokrojony czosnek, chwilkę smażymy i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę jalapeno(usuwamy pestki gdy nie lubimy bardzo ostrego). Dusimy wszystko razem 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy, dusimy razem 30 minut.
W międzyczasie na oliwie podsmażamy mięso z przyprawami (ilość do smaku), pod koniec smażenia dodajemy fix i smażymy minutę.
Mięso mieszamy z powstałym wcześniej sosem i dusimy 30 minut. Na koniec dodajemy fasolę i zostawiamy na małym ogniu 5-10 minut.

Potrawę podajemy z grzankami lub plackami kukurydzianymi.
Grzanki będą świetnie smakować gdy gorące natrzemy ząbkiem czosnku, można też zapiec w piekarniku z żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.07.2013 19:01
Znane danie.
caralajna 24.06.2013 18:05
pyszne smaki
Kulinarna Ja 27.05.2013 16:28
Koniecznie muszę zrobić, już chodzi za mną od miesiąca :)
Pomocnik 26.05.2013 14:51
super jedzonko
beniaminek 25.05.2013 22:30
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak