Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3/4 szklanki
masło 1/2 kostki
masło do wysmarowania formy 1/2 łyżeczki
cukier 1/3 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
kwaśna śmietana 1 łyżka
sól do smaku 1 szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyzeczka
cukier brązowy 3 łyżki
mąka do kruszonki 1/3 szklanki
masło do kruszonki 3 dag
cukier do kruszonki 1/3 szklanki
jabłko 1,5 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką

Kroki postępowania

1
Pokrojone w plasterki masło wyrobić z mąką , cukrem, szczyptą soli , żółtkiem i śmietaną .
Krok 1 - Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką foto
2
Szybko zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki.
Krok 2 - Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką foto
3
Jabłka umyć , przekroić i usunąć gniazda nasienne .Pokroić w cienkie plasterki .
Krok 3 - Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką foto
4
W miseczce posypać cukrem i cynamonem .Wymieszać.
Krok 4 - Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką foto
5
W garnuszku smażyć przez chwilę jabłka tak by zmiękły .
Krok 5 - Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką foto
6
Rozpuścić masło do kruszonki.
Krok 6 - Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką foto
7
Wymieszać w miseczce łyżką masło, mąką, i cukrem .
Krok 7 - Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką foto
8
Wymieszac by była sypka.
Krok 8 - Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką foto
9
Foremkę ok.23 cm średnicy ( taką do tart) posmarować masłem i wysypać bułkę tartą.
Nagrzać piekarnik do 190*C ( ja piekłam w piekarniku do zapiekanek to nie nagrzewałam wcześniej ).
Krok 9 - Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką foto
10
Wylepić foremkę zimnym ciastem.
Krok 10 - Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką foto
11
Wyłożyć na nie jabłka .
Krok 11 - Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką foto
12
Posypać kruszonką .
Krok 12 - Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką foto
13
Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut ( jeśli piekarnik mocno grzeje z góry zawinąć foremkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia .
W ostatnim momencie zdjąć przykrycie i zrumienić kruszonkę.
Krok 13 - Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką foto
14
Dlaczego ,, dziką kruszonką " ? .A bo zawsze uczono mnie , że kruszonka tak jak i kruche ciasto robiona jest z zimnego masła połączonego z mąką i cukrem. Tymczasem na forum Gotujmy.pl rozgorzała dyskusja po wstawieniu przepisu Klaudii na ciasto drożdżowe w którym opisała robienie kruszonki ze stopionego masła. Zdania były podzielone - można - nie można ? Sprawdziłam - można .

Wyjąć podawać na gorąco jak to crumble ( najlepiej sie je łyżką ).
Można podawać z bita śmietaną lub lodami.
* Jedna uwaga - powinnam dać trochę więcej cukru bo kruszonka wyszła mi za drobna ale ze względu na Mamę nie chciałam robić za słodkiej
** Crumble to bardziej deser niż ciasto - w zasadzie w oryginale są to owoce przykryte kruszonką i tak zapieczone .W tej odmianie deseru sok z owoców wsiąka w ciasto ( czasem są to po prostu pokruszone biszkopty ) więc nie da się tego kroić jak ciasto .Pierwszy raz jak je jadłam byłam lekko zszokowana bo było podane na głębokim talerzu i z łyżką - ja aż taka angielska nie jestem :) podaje w miseczce z łyżeczką .
Krok 14 - Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 25.05.2013 19:39
Milutka - bo normalna jest z zimnego masła a ta z topionego - to taka ,, dzika" :)
2milutka 25.05.2013 19:12
a czemu dzika kruszonka?:)
Renata9 25.05.2013 19:07
super przepis
miki47 25.05.2013 18:35
znakomity przepis
Rafał3 25.05.2013 18:34
uwielbiam takie jedzonko
Konczi 25.05.2013 18:33
pysznie się prezentuje
Boska_Agatka 25.05.2013 18:31
mniam mniam mniam co tu dużo mówić po prostu mniammmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak