Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony z melisą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 6 nóżek
sól
pieprz
tymianek
papryka czerwona
olej 5 łyżek
świeża melisa 1 agrść
worek do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony z melisą

Kroki postępowania

1
Mięsko z kurczaka oczyszczam i lekko osuszam. W miseczce mieszam olej z ulubionymi przyprawami - ja użyłam tymianku, soli, pieprzu, papryki czerwonej ostrej.
Krok 1 - Kurczak pieczony z melisą foto
2
Do miseczki wkładam również porwane listki melisy - całość mieszam. Każdy kawałek kurczaka starannie obtaczam w marynacie i wkładam do worka. Resztę marynaty nakładam również na kurczaka do worka. Wrzucam też jeszcze trochę świeżych listków melisy do woreczka. Można dolać odrobinę wody i pozostaje już tylko zapiąć woreczek.
Krok 2 - Kurczak pieczony z melisą foto
3
Piekę całość przez około godzinę.
Krok 3 - Kurczak pieczony z melisą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 25.05.2013 10:19
ciekawy pomysł na kurczaka !
Olga_SK 25.05.2013 08:47
Dokładnie - melisa i cytryna to idealne połączenie - jedno podbija smak drugiego!
Agnieszka-87-25 25.05.2013 08:07
bardzo apetycznie wygląda
Rossie 25.05.2013 07:47
Dobre! U mnie jak melisa, to jeszcze obowiązkowo musi być cytryna :) Apetyczny ten Twój kurczaczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak