Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krakersiki z ziołami prowansalskimi i solą morską

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 125 g
masło 75 g
sól 1/2 łyżeczki
woda 3-4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (gruboziarnista)

Przepis i sposób przygotowania na: Krakersiki z ziołami prowansalskimi i solą morską

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz zimne masło i razem siekamy. Dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkujemy, posypujemy ziołami prowansalskimi i gruboziarnistą solą morską, ponownie wałkujemy, aby przyprawy lekko wcisnąć w ciasto.
Z ciasta wykrawamy kwadraciki lub romby, nakłuwamy widelcem.

Pieczemy w 180°C przez około 15 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwunia
sylwunia 07.02.2014 21:02
znakomite i bardzo proste
mysza75 31.05.2013 17:56
Bardzo fajne i bez konserwantów :-)
JOANNA16 25.05.2013 07:57
ciekawy przepis, aż wypróbuje
angelika14 24.05.2013 19:20
ale fajne, sama nigdy nie robiłam krakersów, bo wydawały mi się niewykonalne a tu proszę, takie pysze i apetyczne
joanna__s 24.05.2013 19:08
Fajna przekąska, zwłaszcza dla najmłodszych.
Renataj 24.05.2013 18:31
W sam raz na jutrzejszą ligę mistrzów:)
Renata9 24.05.2013 18:17
smakowite krakersiki
Rafał10 24.05.2013 17:34
Uwielbiam takie krakersiki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak