Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto orzechowo-miodowe z budyniem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej krupczatki 90 dag
masła 30 dag
żółtek 3 szt.
miodu 18 dag
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
kwaśnej śmietany 100 ml
cukru pudru 12 dag
mieszanki studenkiej 30 dag
gorzkiej czekolady. 15 dag
migdałów 10 dag
proszku budyniowego o smaku waniliowym 16 dag
mleko 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto orzechowo-miodowe z budyniem

Mąkę przesiać, dodać 1/3 masła, posiekać dokładnie mieszając. Włożyć surowe żółtka, przesiany cukier (8 dag), zmielone składniki mieszanki studenckiej (orzechy arachidowe, laskowe, włoskie, orzechy nerkowca, migdały oraz rodzynki), miód, śmietanę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić starannie i szybko. Pozostawić w chłodnym miejscu na 15 minut.

Dużą blachę posmarować masłem i wysypać mąką pszenną. Ciasto podzielić na trzy równe części. Pierwszą część rozwałkować, ułożyć na blasze, brzegi wyrównać, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec na złoty kolor (około 10-15 minut w zależności od grubości ciasta). Podobnie postąpić z kolejnymi częściami ciasta. Upieczone i ostudzone placki przekładać ugotowanym, ciepłym budyniem. Z wierzchu ciasto delikatnie docisnąć. Polać polewą przygotowaną z pozostałych składników (15 dag gorzkiej czekolady, 3 dag cukru pudru, 10 dag masła) i posypać migdałami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 18.07.2011 10:40
super
Nina7 03.03.2011 07:28
Pyszności:)
Aleksandra45 01.03.2011 17:20
musi być pyszny
Jolanta_P-S 15.02.2011 09:49
ale apetyczny przepis
Magdalena1110 14.02.2011 07:41
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak