Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka gruszkowa z koprem włoskim

4.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sałatka

gruszki 2 sztuki
Bulwa kopru włoskiego 1 sztuka
strzępiastej czerwonej sałaty 1 główka
orzechów nerkowca 30 gramów
ser pleśniowy 100 gramów

Sos

Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy węgierski Prymat 50 gramów
oliwa 150 mililitrów
szalotka 2 sztuki
ocet balsamiczny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka gruszkowa z koprem włoskim

1. Wszystkie składniki sosu Prymat dokładnie wymieszać, na końcu dodając posiekaną szalotkę.

2. Umytą bulwę kopru włoskiego pozbawioną stwardniałych końcówek przekroić wzdłuż, usunąć głąb, pokroić w bardzo cienkie plasterki, a następnie lekko posolić i delikatnie wymieszać, aby koper zmiękł.

3. Gruszki umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić na podłużne kawałki.

4. Do miski włożyć opłukaną i starannie porwaną sałatę, wymieszać ją z koprem włoskim, delikatnie polać sosem, a na wierzchu ułożyć cząstki gruszki oraz sera pleśniowego.

5. Całość posypać uprażonymi na patelni orzechami nerkowca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

arbuzowo 24.05.2013 15:13
ciekawe połączenie smaków
IZABELA29 24.05.2013 13:06
jeszcze trochę i gruszki na drzewie będę miała i taką sałatkę sobie zrobię
Kolorowa 24.05.2013 12:54
smakowitości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak