Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka w czarnej porzeczce z alkoholem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
marchew 3 sztuki
czosnek 2 ząbki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz mielony 1 łyżeczka
papryka mielona 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
seler 1 plaster
miód 2 łyżki
konfitura z czarnej porzeczki 2 łyżeczki
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
olej 1/4 szklanki
rozmaryn 1 gałązka
gin 50 ml
golonka 1 średnia

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w czarnej porzeczce z alkoholem

Kroki postępowania

1
Golonkę ( golonki ) - dobrze oczyścić ( jak trzeba to opalić skórę i oskrobać )- umyć .Ułożyć w garnku z 1 marchewką , selerem , cebulą , obranymi ząbkami czosnku , listkami maggi , listkami laurowymi , zielem angielskim i 1 płaską łyżeczką soli . Zalać wodą tak by golonka była dobrze przykryta ( ok. 1,5 litra ) .
Gotować na małym gazie 1,5 godziny .
Krok 1 - Golonka w czarnej porzeczce z alkoholem foto
2
Utrzeć 2 łyżki oleju , miód , konfiturę z czarnej porzeczki , Gin , 1 łyżeczkę soli , pieprz , paprykę .
Krok 2 - Golonka w czarnej porzeczce z alkoholem foto
3
Wyjąć z wywaru , a przecedzić . ( użyć wywar na zupę np. barszcz ukraiński )
Krok 3 - Golonka w czarnej porzeczce z alkoholem foto
4
Posmarować przyprawami golonkę . Obłożyć kawałkami rozmarynu i zostawić na 2 godziny .
Wyjąć z marynaty - lekko ją obetrzeć pozostawiając marynatę .
Krok 4 - Golonka w czarnej porzeczce z alkoholem foto
5
W naczyniu żaroodpornym ułożyć golonkę , a obok pokrojoną w kawałki marchew - ja dołożyłam jeszcze ziemniaki bo na 2 osoby sie zmieściły . Marchew ( i ziemniaki ) posmarować resztką marynaty .
Krok 5 - Golonka w czarnej porzeczce z alkoholem foto
6
Wstawić dokładnie przykryte naczynie do zimnego piekarnika . Nastawić piekarnik na 200 * C i piec 1 godzinę , aż będzie złocista ( sprawdzić czy jest na tyle miękka , że mięso odchodzić od kości - ma się rozpływać w ustach ).
Krok 6 - Golonka w czarnej porzeczce z alkoholem foto
7
Golonka robiona w trzech fazach : gotowana - macerowana i obsmażona - i na końcu pieczona w naczyniu żaroodpornym z marchewką .
Krok 7 - Golonka w czarnej porzeczce z alkoholem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

NatalkaC 08.02.2014 12:01
uwielbiam golonkę z pieczonymi ziemniaczkami super przepis.
halina17 24.05.2013 11:33
Ciekawy przepis na golonkę.
Barbara13 23.05.2013 23:26
Coś nowego,zapowiada się smakowicie
Renataj 23.05.2013 23:19
W takim wydaniu golonki jeszcze nie jadłam.
Megg 23.05.2013 20:27
wygląda bardzo smakowicie :)
IZABELA29 23.05.2013 20:03
takie męskie jedzonko
iwi 23.05.2013 20:02
Pycha mięsko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak