Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

C I A S T O
mleko 250 ml
cukier 1 szklanka
masło 200 g
jajko 4
drożdże 1 saszetka
mąka 4,5 szklanki
rabarbar 700 g
cukier puder
K R U S Z O N K A
cukier 50 g
mąka pszenna 150 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Kroki postępowania

1
W rondelku podgrzać mleko, dodać masło i cukier, wymieszać do gładkiej konsystencji. Ostudzić.
Wlać do dużej miski i miksować z jajkami, dodać drożdże i wymieszać, odstawić na 2 h.
Następnie dodać mąkę i wyrabiać mikserem z odpowiednimi końcówkami ok. 15-20 min. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
2
Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Można posypać cukrem, będzie słodszy i mniej soczysty.
Przygotować kruszonkę wg przepisu:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/282251/kruszonka-do-ciasta.html.
Na ciasto wyłożyć rabarbar i posypać kruszonkę. Ostawić na 1 h.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
3
Piec w piekarniku w 180 st. C 20 min przy otwartym piekarniku, następne 40 min. przy zamkniętym.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
4
Po wyłączeniu piekarnika zostawić ciasto na 5 min i dopiero wyjąć. Posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 30.10.2013 20:12
pyszne ciacho
JOANNA16 05.07.2013 08:19
pyszne ciasto
hahanka 03.06.2013 14:27
wygląda pysznie
iziona 24.05.2013 18:48
Jedno z moich ulubionych :)
Megg 23.05.2013 20:31
pyszne ciacho :)
Zdzisław 23.05.2013 19:30
też mi smakuje to ciasto
stokrotka 23.05.2013 18:44
świetne ciacho
joanna30 23.05.2013 17:02
Drozdżowe z rabarbarem jest pyszne :)
cukiereczek 23.05.2013 16:57
pychotka takie ciasto
Kamila10 23.05.2013 16:46
Wygląda na pyszne
mufinka79 23.05.2013 16:41
Uwielbiam drożdżowe, a tym bardziej, jeśli jest z rabarbarem :) Pychotka!
zielonamorelka 23.05.2013 16:40
uwielbiam drożdżowe z kwaśnymi dodatkami jak rabarbar czy śliwki byle było ich dużo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak