Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa rybna z karpia :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szczypta utartej gałki muszkatołowej ,2 łyżki pokrojonego koperku ,sok z cytryny
4 szklanki wody,½ słodkiej śmietanki,3 łyżeczki mąki,Szczypta kurkumy
1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )
karp 1 głowa
karp (okrojone w czasie sprawiania ka
karp 10 cm filetu
marchew 1 duża szt.
pietruszka 1/2 szt.
seler 1/8 szt.
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa rybna z karpia :

Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ) . Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut .W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba , skrzeli i ogona i włożyć do zupy .Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować . Dodać do zupy śmietankę , makaron . Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem , odrobiną maggi , szczyptą utartej gałki muszkatołowej .Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor .
Można włożyć kilka plasterków ugotowanej marchewki dla dekoracji .

Jeżeli zupa nie musi być dietetyczna to można dodatkowo doprawić pieprzem , a do gotowania dodać kawałek pora i cebuli , zielę angielskie i liść laurowy – doda to zupie smaku .

Gotuję ją często przed Świętami bo nie zawsze robię karpia w galarecie i w zasadzie po oczyszczeniu kupionego karpia ( ja robię filety bo nie znoszę jak mi się po talerzu pałętają ości – szczególnie przy kapuście ) i zostaje mi głowa , ogon i cała okrojona reszta która doskonale nadaje się na zupę .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edyta18-20 03.10.2010 11:17
nigdy nie jadłam takiej zupy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak