Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik na serduszkach z kaszy jęczmiennej z otrębami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serca drobiowe 15 sztuk
marchew 1 sztuka
pietruszka 1/2 sztuki
seler-plaster 1 sztuka
por 1/3 sztuki
woda 3 szklanki
otręby żytnie 3 łyżki
lubczyk 1 gałązka
przyprawa do zup 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuk
natka pietruszki 3 łyżki
olej z pestek winogron 2 łyżki
masło 1 łyżeczka
kasza jęczmienna 1/3 drobna

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik na serduszkach z kaszy jęczmiennej z otrębami

Kroki postępowania

1
Umyte warzywa obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) . Por pokroić w pół plasterki.
Krok 1 - Krupnik na serduszkach z kaszy jęczmiennej z otrębami foto
2
Od obranej marchewki odkroić kilka plasterków które potem zostaną użyte do dekoracji talerza z zupą.
Krok 2 - Krupnik na serduszkach z kaszy jęczmiennej z otrębami foto
3
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dołożyć resztę warzyw i smażyć mieszając aż zmiękną. Dorzucić ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gałązkę lubczyku, plasterki marchewki. Zalać woda. Dodać szczyptę przyprawy.
Krok 3 - Krupnik na serduszkach z kaszy jęczmiennej z otrębami foto
4
Umyć serduszka.Dodać do warzyw. Zalać wodą.
Krok 4 - Krupnik na serduszkach z kaszy jęczmiennej z otrębami foto
5
Zagotować.
Krok 5 - Krupnik na serduszkach z kaszy jęczmiennej z otrębami foto
6
Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie . Odcedzić.
Krok 6 - Krupnik na serduszkach z kaszy jęczmiennej z otrębami foto
7
Dodać do zupy.Gotować na małym gazie 40 minut
Krok 7 - Krupnik na serduszkach z kaszy jęczmiennej z otrębami foto
8
Wsypać otręby i gotować jeszcze 5 minut.
Krok 8 - Krupnik na serduszkach z kaszy jęczmiennej z otrębami foto
9
Wyłowić serduszka i odłożyć by potem zrobić z nich pierogi ( lub pokroić i wrzucić ponownie do zupy).
Doprawić do smaku. Dodać łyżeczkę surowego masła ( masło podnosi smak krupniku - nie gotować go już potem , niech się masło po prostu roztopi).
Krok 9 - Krupnik na serduszkach z kaszy jęczmiennej z otrębami foto
10
Ogólnie znany krupnik z drobnej kaszy ugotowany na drobiowych serduszkach. Trochę inności wprowadza dodatek otrębów. Ostatnio doceniłam ich zdrowotne działanie i wszędzie tam gdzie ich dodanie nie koliduje z wyglądem czy smakiem potrawy staram się je dodawać. W krupniku pasują zdecydowanie.

Podawać posypany pokrojoną natka pietruszki .
Krok 10 - Krupnik na serduszkach z kaszy jęczmiennej z otrębami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 22.05.2013 17:35
Też dodajesz otręby do krupniku ?
gosia561 22.05.2013 17:33
jest doskonały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak