Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczawiowa na bulionie warzywnym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw 1 pęczek
marchew 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler kawałek wielkości pietru 1 sztuka
por 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
pieprz czarny 4 sztuki
Goździki całe Prymat 1 sztuka
cukier 1/2 łyżeczki
woda 2,5 szklanki
jajko 3 sztuki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz mielony do smaku 1 szczypta
słodka śmietanka 1/2 szklanki
ryż 10 dag
koper posiekany 1/2 szklanki
masło 3 łyżki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szczawiowa na bulionie warzywnym

Kroki postępowania

1
Obrać i umyć warzywa ( 1 cebulkę zostawić w brązowej łusce).Pokroić je na mniejsze kawałki. Opiec na suchej patelni razem z liściem laurowym , zielem angielskim , pieprzem ziarnistym i goździkiem.
Krok 1 - Szczawiowa na bulionie warzywnym foto
2
Po opieczeniu posypać cukrem i poczekać aż się z niego zrobi karmel. Zalać szklanką wody i zagotować.
Krok 2 - Szczawiowa na bulionie warzywnym foto
3
Przełożyć do garnka - przelać wodę z patelni i dolać resztę wody. Dodać 1/4 łyżeczki soli. Gotować 30 minut.
Krok 3 - Szczawiowa na bulionie warzywnym foto
4
Wyjąć warzywa ,
Krok 4 - Szczawiowa na bulionie warzywnym foto
5
a wywar przecedzić.
Krok 5 - Szczawiowa na bulionie warzywnym foto
6
W czasie kiedy wywar się gotuje umyć i przebrać szczaw. Usunąć ogonki.
Krok 6 - Szczawiowa na bulionie warzywnym foto
7
Pokroić listki w cienkie paseczki a te przekroić na pół.
Krok 7 - Szczawiowa na bulionie warzywnym foto
8
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone listki szczawiu. Smażyć mieszając kilka minut aż zmiękną
Krok 8 - Szczawiowa na bulionie warzywnym foto
9
Osmażony szczaw dodać do warzywnego bulionu. Gotować 10 minut.
Krok 9 - Szczawiowa na bulionie warzywnym foto
10
Ugotować na twardo jajka - obrać ,pokroić.
Krok 10 - Szczawiowa na bulionie warzywnym foto
11
Ugotować w osolonej wodzie ryż . Odcedzić.
Krok 11 - Szczawiowa na bulionie warzywnym foto
12
. Zaprawić śmietanką. Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą , szczyptą cukru.
Wymieszać z połową usiekanego kopru.
Krok 12 - Szczawiowa na bulionie warzywnym foto
13
Widać wyraźnie , że dopadły mnie wiosenne smaczki. Podgryzam świeży szczaw i już czuję smak ,, zielonej zupki". Mnie osobiście taka wiosenna szczawiowa smakuje w wersji ugotowanej na wywarze warzywnym ( zimowa robię na drobiu).Z ryżem i jajkami . No i obowiązkowo sporo kopru.

Podawać układając na talerzu ,,kopczyk" ryżu , kawałki jajek na twardo i posypaną koprem.
Krok 13 - Szczawiowa na bulionie warzywnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 22.05.2013 21:49
rewelacyjna zupka
Ania321 22.05.2013 19:42
super zupka :)
Mniam 22.05.2013 16:39
Zjadłabym taką zupkę.
miki47 22.05.2013 16:39
bardzo znakomity przepis
Konczi 22.05.2013 16:39
rewelacyjna zupka
Megg 22.05.2013 16:23
przepyszna zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak