Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka wieprzowa w czerwonym sosie - podpiekana

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchew 1 sztuka
pietruszka 1/2 sztuki
seler wielkości użytej pietrus 1 kawałek
cebula 1 sztuka
por (biała część) 1/2 sztuki
sól do smaku 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Goździki całe Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
jałowiec 2 jagody
pieprz ziarnisty 5 sztuk
woda 5 szklanek
mielony pieprz 1/2 łyżeczki
miód 1 łyżeczka
ketchup pikantny 2 łyżki
masło 1 łyżka
rozmaryn 1 gałązka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżeczka
golonka 2 mała
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka wieprzowa w czerwonym sosie - podpiekana

Kroki postępowania

1
Umyć i osuszyć golonki. Obrać warzywa - przekroić na połówki.
Rozgrzać suchą patelnię i obsmażyć na niej do zrumienienia golonkę i warzywa. Dorzucić na patelnię liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, jałowiec i goździki. Chwilę podgrzewać by puściły aromat.
Krok 1 - Golonka wieprzowa w czerwonym sosie - podpiekana foto
2
Przełożyć wszystko do garnka. Na patelnie wlać pół szklanki wody i zagotować by zebrać smaki. Przelać na mięso. Dodać resztę wody i 1/2 łyżeczki soli.
Krok 2 - Golonka wieprzowa w czerwonym sosie - podpiekana foto
3
Gotować 2 godziny ( do miękkości mięsa).
Krok 3 - Golonka wieprzowa w czerwonym sosie - podpiekana foto
4
Wyjąć z wywaru.
Krok 4 - Golonka wieprzowa w czerwonym sosie - podpiekana foto
5
Wywar przecedzić- powinno go zostać po odgotowaniu 1 szklanka.
Krok 5 - Golonka wieprzowa w czerwonym sosie - podpiekana foto
6
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło . Dołożyć ketchup, rozmaryn, miód , paprykę , pieprz . Wymieszać. Rozprowadzić wywarem. Przetrzeć do sosu rozgotowaną cebulę i por .
Krok 6 - Golonka wieprzowa w czerwonym sosie - podpiekana foto
7
Z golonki usunąć kość. Podzielić je ( ją ) na połówki.
Krok 7 - Golonka wieprzowa w czerwonym sosie - podpiekana foto
8
Sos doprawić do smaku maggi. Włożyć kawałki golonki i dusić na bardzo małym gazie 15 minut .
* Marchew , seler i pietruszkę można podać do golonki jako jarzynkę
Krok 8 - Golonka wieprzowa w czerwonym sosie - podpiekana foto
9
Ułatwiam sobie pracę z golonkami . Najbardziej smakują nam pieczone - ale to za dużo zachodu i pilnowania . W związku z tym prościej jest nastawić golonkę by sie ugotowała do miękkości a potem chwilę jeszcze dusić w pikantnym sosie . Mięso jest miękkie i odchodzi od kości. Duszone przechodzi smakiem przypraw .No i ważne nie trzeba nad nią stać i martwic się, ze będzie albo twarda albo sie przypali.
Krok 9 - Golonka wieprzowa w czerwonym sosie - podpiekana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dominikaz 22.05.2013 13:15
od czasu do czasu polecam
Piotr-21 22.05.2013 12:57
palce lizać
Pyszota 22.05.2013 12:56
wygląda zachęcająco
Barbara/zuza22_85 22.05.2013 12:34
bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak