Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy budyń ,,krówkowy ,,

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1/2 litra
masło 1 łyżka
woda 1/4 szklanki
masa krówkowa 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
śliwki węgierki 4 sztuki
karmel 2 karmelowo-waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy budyń ,,krówkowy ,,

Do garnka wlać mleko , dodać masę krówkową ( dobrze jest wcześniej rozetrzeć ją w niewielkiej ilości mleka ) i masło . Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą i wlać do gotującego sie mleka . Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje .
Przelać do 3 czarek , posypać gorący cukrem karmeli wanilia ( zapobiega to powstawanie na powierzchni tzw. kożucha . Lekko przestudzić .Udekorować śliwkami ( można też część śliwek drobno pokroić po wypestkowaniu i zmieszać z ugotowanym budyniem ).
Ponieważ często robię domowe budynie - często borykam się z problemem przywierania budyniu w trakcie gotowania do ścianek i dna garnka . Nie wszystkie garnki do tego sie nadają . Mając w tej chwili porównanie z jakością naczyń Delimano ( mam patelnię Dry Cooker ) uważam , że do gotowania takich deserów doskonale nadawał by się Rondel z powłoką ceramiczną .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 22.05.2013 18:04
pyszności.
babajaga1969 22.05.2013 09:23
z masą krówkową musi smakować ekstra
iwi 22.05.2013 09:02
Bardzo smaczny deser.
IwonaDD 22.05.2013 08:51
bardzo ciekawy budyń, takiego jeszcze nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak