Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijna zupa z karpia rodem z kresów

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Aromatyczna, delikatna zupa rybna z karpia. Idealna na wigilijną kolację, z pewnością zachwyci swoim smakiem wszystkich zebranych domowników i gości. Polecam!

Składniki:

woda 4 szklanki
śmietana kremówka 200 mililitrów
mąka 3 łyżeczki
karp 1 sztuka
marchew 1 duża szt.
pietruszka 1/2 szt.
seler 1/8 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna zupa z karpia rodem z kresów

Oczyścić głowę karpia (usuwając oczy, krew, mięso ze skrzeli).

Umyć dokładnie mięso ryby. Włożyć wszystko do garnka.

Dodać warzywa i lekko osolić (ok. ½ łyżeczki). Gotować około 40 minut. Przecedzić.

Obrać białe mięso z ryby. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy - zagotować. Dodać do zupy śmietankę. Doprawić do smaku.

Można włożyć kilka plasterków ugotowanej marchewki dla dekoracji.

Jeżeli zupa nie musi być dietetyczna to można dodatkowo doprawić pieprzem, a do gotowania dodać kawałek pora i cebuli, ziele angielskie i liść laurowy – doda to zupie smaku.

Mięso karpia rozdrobnić i można je użyć do przygotowywania farszu do uszek. 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 06.10.2010 09:15
Ja robię zupę rybną na Wigilię. Ma ona postać rosołu, tzn. gotuję rybę z dużą ilością warzyw. Zarówno rybę, jak i warzywa wyjmuje z zupy,a rosół klaruję. Podaje ją z grzankami. Jest pyszna i aromatyczna. Najlepsza zaraz po przygotowaniu. Muszę przyznać jednak, iż zaproponowana tutaj zupa mnie zainspirowała. Może w tym roku zrobię małą odmianę ??? Kto wie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak