Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna zupa z karpia rodem z kresów
Oczyścić głowę karpia (usuwając oczy, krew, mięso ze skrzeli).
Umyć dokładnie mięso ryby. Włożyć wszystko do garnka.
Dodać warzywa i lekko osolić (ok. ½ łyżeczki). Gotować około 40 minut. Przecedzić.
Obrać białe mięso z ryby. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy - zagotować. Dodać do zupy śmietankę. Doprawić do smaku.
Można włożyć kilka plasterków ugotowanej marchewki dla dekoracji.
Jeżeli zupa nie musi być dietetyczna to można dodatkowo doprawić pieprzem, a do gotowania dodać kawałek pora i cebuli, ziele angielskie i liść laurowy – doda to zupie smaku.
Mięso karpia rozdrobnić i można je użyć do przygotowywania farszu do uszek.