Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwona golonka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchewka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler kawałek wielkości pietru 1 sztuka
lubczyk 1 gałązka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
woda 5 szklanki
brązowy cukier 2 łyżeczki
ketchup pikantny 1/3 szklanki
sos chili 2 łyżeczki
pieprz mielony do smaku 1 szczypta
golonka 1/2 kg
ocet ryżowy 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwona golonka

Kroki postępowania

1
Oczyścić i umyć golonki. Obrać warzywa. Na suchej patelni obrumienić cebulę i marchewki. Ułożyć w szybkowarze mięso, warzywa , zioła , listki laurowe i ziele angielskie. Wlać wodę . Osolić .
Krok 1 - Czerwona golonka foto
2
Zamknąć szybkowar i gotować 45 minut od uszczelnienia.
Krok 2 - Czerwona golonka foto
3
Wyjąć golonki po otworzeniu szybkowaru .
Krok 3 - Czerwona golonka foto
4
Wyluzować kości póki golonki są gorące ( nie wyrzucać - przydadzą sie do dekoracyjnego podania).
Krok 4 - Czerwona golonka foto
5
W garnku o grubym dnie zrobić karmel z cukru. Rozprowadzić 3/4 szklanki wywaru z gotowania golonek mieszając drewniana łyżką . Dodać ketchup , sos chili , łyżkę octu ryżowego , pieprz ( ok. płaskiej łyżeczki). Zagotować .Doprawić sos do smaku pieprzem , octem , sosem chili ( lub przyprawą chili ) . Ma być pikantny - słodko-kwaśny. Do sosu włożyć rozłożone na płasko golonki i chwilę dusić przewracając tak by sie dobrze sosem oblepiły i przeszły jego smakiem.
Krok 5 - Czerwona golonka foto
6
Golonka ugotowana a potem obrumieniona i duszona w sosie karmelowo-ketchupowym. Taka trochę udawana wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym .Muszę przyznać , ze eksperyment wyjątkowo udany- wpisuję na stałe do jadłospisu.

Jeśli chcemy podać dekoracyjnie to wyjmujemy mięso - na talerzu na którym będziemy podawać układamy kość polaną sosem , a wkoło niej formujemy mięso tak by wyglądało tak jak by było przyczepione do kości.
Całość posypać drobno pokrojoną dymką .
* oczywiście to samo można zrobić w normalnym garnku- po prostu gotować golonki odpowiednio długo w większej ilości wody aż mięso będzie odchodzić od kości ( ok. 2 godzin )
Krok 6 - Czerwona golonka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1221 22.05.2013 09:43
bardzo apetycznie wygląda
kala9287 22.05.2013 08:58
pyszna goloneczka
Małgorzata106 21.05.2013 21:54
super smakują
msmors 21.05.2013 21:19
smaczne danie
Magda24 21.05.2013 20:46
rzadko jadam golonkę, ale na taką to bym się skusiła
Gracer 21.05.2013 20:32
smacznie wygląda
2milutka 21.05.2013 20:07
super jedzonko:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak