Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka na wieprzowinie z zacierką :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 szklanka słodkiej śmietanki 18 % lub 30 %,¾ szklanki mąki + 3 łyżki do zagęszczenia zupy
bulion wieprzowy 2 kostki
woda 1,5 l (+ woda do zacierek)
koperek 1 garść (pokrojony)
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
mięso wieprzowe 0,6 kg (od szynki)
ziemniaki 6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka na wieprzowinie z zacierką :

Oczyścić włoszczyznę i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę , a włoszczyznę utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) – por pokroić. Włożyć do garnka .Dodać mięso, liście laurowe, ziele angielskie , kostki bulionowe ( lub odrobinę przyprawy do zup ) .Zalać wodą .Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie ok. 0,5 godziny .Z mąki ( ¾ szkl) , szczypty soli i wody zagnieść twarde ciasto zacierkowe . Urywać małe zacierki i wrzucać na gotującą się zupę .Gotować jeszcze 1 godzinę .Wyjąć mięso . Odłożyć 4 plastry ( tak po 10 dag ) do zrobienia w sosie , a resztę rozdrobnić i wrzucić do zupy. Zaciągnąć 2 łyżkami mąki rozrobionej z zimną wodą .Zagotować. Wlać śmietankę . Wsypać koper. Doprawić do smaku majerankiem , mielonym kminkiem , mielonym pieprzem i maggi .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta_P-S 06.05.2011 20:07
lubię takie proste zupy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak